Varning! ⚠️Viktigt för dig som installerar värmepump med ROT-avdrag

En varning till dig som vill installera en värmepump och samtidigt utnyttja ROT-avdraget för att dra av 30 procent på arbetskostnaden.

Eftersom du bär ansvaret för att ROT-avdraget görs korrekt, samtidigt som det är firman/hantverkaren du anlitar som sköter allt det praktiska, är det mycket viktigt att du ser till att undanröja de faror som finns inför ROT-installationen av din markvärme, eller annan typ av värmepump. Här är de tre viktigaste tipsen för att inte åka på en skattesmäll efter din markvärme-installation med ROT-avdrag:

Här är fallgroparna du SKA undvika

1. se till att du har tillräcklig inkomst

Just det; ingen annan ansvarar för att du betalat tillräckligt med skatt för att täcka ditt önskade skatteavdrag. Läs på om detaljerna för inkomstreglerna här, men i korthet kan man säga att det för de allra flesta krävs en månadsinkomst på runt 24 000 – 27 000 kr för att göra fullt ROT-avdrag på maximala nivån 50 000 kronor.

För en vanlig installation av markvärme brukar arbetet kosta ungefär 15 000 – 30 000 kr, vilket gör att ROT-avdraget hamnar på ungefär 4 500 – 9 000 kr. För detta krävs en betydligt lägre månadsinkomst hos den som gör avdraget.

Illustration av hus som ska installera värmepump

Du som är husägare behöver veta om vilka regler for ROT-avdrag som gäller när du ska installera markvärme.

2. Se till att hitta en seriös värmepumpsinstallatör

Du behöver idag inte göra något praktiskt för att installera markvärme eller bergvärme med ROT. Du får en faktura när arbetet är klart och där ska avdraget redan vara avräknat. Sedan får installationsfirman fixa det praktiska med att skicka in rätt information till Skatteverket och se till att få pengar för det avdrag du har gjort.

Att hitta en seriös värmepumpsinstallatör är med andra ord extremt viktigt för att du ska slippa oroa dig för att ditt ROT-avdrag inte genomförs korrekt. Ett sätt att kostnadsfritt begära in priser på installation från installatörer som är manuellt granskade, utvalda och seriösa är att använda denna tjänst som samlar värmepumpsfirmor över hela vårt avlånga land. Där kan du fylla i dina önskemål och sedan luta dig tillbaka och jämföra de anbud som kommer.

3. Du måste hålla kolL på att det blivit rätt

Det är alltså viktigt att du dels har rätt inkomst för ditt avdrag, och dels att du kan lita på att företaget som installerar din värmepump åt dig har koll på hur det hela ska skötas. Blir det fel kommer du få ta smällen när det blir dags att deklarera. Du kan då bli återbetalningsskyldig på hela eller delar av ditt önskade skatteavdrag.

Mer läsning om hur du får till en bra installation av din värmepump:
– Kostnader för markvärme
Så funkar det
– Företag som tillverkar och installerar värmepumpar