Milj√∂ ūüĆć‚ôĽÔłŹ‚úĒÔłŹ

Markvärme är en miljövänlig energilösning vilket innebär att du som har en markvärmepump för att  värma ditt hem bidrar till en hållbar utveckling och klimatsmartare framtid. Läs gärna vår lista 10 fördelar med markvärme. Miljöaspekten är ändå bara en av de stora positiva aspekterna med att skaffa en markvärmepump.

Varför är markvärme miljövänligt?

Oavsett vartifrån du får din värme så måste den få sin energi från något. Värmer du med den mycket mer ineffektiva metoden direktverkande el i elementen så är det elektricitet som ger dig din (dyra) värme. Elen kan som bekant ha sitt ursprung i allt från polsk kolkraft till omtvistad vattenkraft eller kärnkraft. Andra sätt att värma upp sitt hem är att elda olja, pellets eller ved.

miljö miljövänligt jordvärme markvärme klimatsmart

En markvärmepump är skonsam mot miljön.

Gemensamt för alla dessa är att du förbrukar något som inte är obegränsat. Om du värmer ditt hus på mer traditionellt sätt sliter du alltså på miljön och våra gemensamma naturresurser.

Med markv√§rme och andra liknande former (bergv√§rme t.ex.) snappar du upp den energi som solen lagrat i jorden. √Ąven p√• vinterhalv√•ret finns det gott om v√§rme i marken och det √§r egentligen bara p√• de absolut kallaste dagarna som en v√§rmepumps√§gare beh√∂ver skjuta till lite extra¬† el.

Oändlig energikälla

Ja, solen är ju i princip evig (iallafall sett till mänsklighetens historia). Det gör att du som värmer ditt hus primärt med jordvärme (annan term för markvärme) inte behöver oroa dig för att energin kommer ta slut. Många tror att markvärme får sin energi från värmen som kommer från jordens inre, men så är inte fallet. Det är solstrålarna och värmen som blivit kvar i marken efter dem som gör att det året om går att plocka upp värme för att värma sitt hus.

Moderna värmepumpar är ofta mer effektiva än sina föregångare och har dessutom ofta möjligheten att kunna styra värmepumpens effekt beroende på väder och husets behov för stunden. Det gör att ingen onödig energi går till spillo och miljövänligheten i stort ökar.

Nackdelarna då?

Det finns några miljöaspekter som man bör tänka på vid en markvärmeanläggning på tomten. Dels ska den skötas säkert av en kunnig värmepumpsfirma eftersom miljökonsekvenserna kan bli mycket negativa om exempelvis slangens köldvätska rinner ut.

När en markvärmeslang suger upp värme kan även växtligheten påverkas eftersom det helt enkelt finns mindre värme än tidigare över till växtlivet. Något förenklat kan man säga att jordvärmepump gör så att klimatet på och i direkt närhet till tomten blir något nordligare. En skånsk markvärmelösning blir alltså plötsligt mellansvensk, så att säga.

Detta behöver inte vara en nackdel i sig, men det är definitivt något du bör vara medveten om!

Nyckeln till en så miljövänlig värmepump som möjligt är att läsa på ordentligt om:

Det ska vara bra för din privatekonomi att vara miljövänlig med markvärme!