10 fördelar med markvärme

Barn springer i en solig trädgård.

Din trädgård behöver inte bara vara en plats att umgås på, det kan dessutom vara källan till husets uppvärmning.

10 skäl till varför markvärme är en klok investering – både för din  ekonomi och för klimatet.

1. Spara pengar på din markvärme

Pengar är inte allt, men när det gäller relativt dyra investeringar är pengar en stor del. Detta gör att den absolut främsta fördelen med markvärme blir den ekonomiska biten – genom markvärme kan de allra flesta husägare gå plus på sin affär inom ca 8-14 år. Eftersom du får sänkt värmeräkning redan från dag 1 med värmepumpen så är det bara en tidsfråga innan du tjänat in minst så mycket som du lade på din jordvärmelösning (jordvärme och markvärme är två ord för samma sak).

2. Fördelaktigt för miljön

Markvärme, och andra värmepumpstekniker såsom bergvärme eller luftvärme, utnyttjar värme som naturligt lagras i marken (eller luften) av solens värmande strålar. Ingen olja eller gas behöver förbrukas, inga utsläpp görs och solen kommer inte ta slut på värme de närmaste miljarder åren. Det är alltså en mycket skonsam energilösning för miljön, och ett sätt för dig som privatperson att göra en god insats samtidigt som du sparar pengar på det.

3. Billigare med ROT-avdraget

Idag får man göra ROT-avdrag på sin markvärmeinstallation. Det gör att 30 procent av arbetskostnaden kan dras av, upp till ett högsta avdrag på 50 000 kr. Idag gör installatören avdraget direkt på din faktura, så du behöver inte oroa dig för den biten. Var däremot alltid noga med att se till att värmepumpsfirman specificerar om prisförslaget du får är på priset innan eller efter ROT.

4. Helhetslösning är möjligt – enkelhet!

Den som vill kan köpa in utrustning själv och sköta hela grävningen och installationen, men de allra flesta väljer att ta in en värmepumpsfirma som sköter hela arbetet, från inköp till inkoppling. Detta gör det relativt enkelt för dig som kund, du kan kolla in offerter från några olika firmor och sedan låta den som känns bäst sköta hela projektet (ta enkelt in offerter från markvärmefirmor i hela landet här).

5. Populärt med markvärme – utnyttja det

Idag finns det hundratals installatörer över hela landet som utför värmepumpsinstallationer. Små och stora företag som alla vill ha DIG som kund och installera just DIN jordvärme. Den konkurrenssituationen ska vara till din fördel, om du i inledningsfasen av din installation kontaktar 4-5 olika värmepumpsfirmor som du sedan kan jämföra, och i viss mån, spela ut mot varandra. Målet är att ditt totalpris för markvärmeanläggningen blir så lågt som möjligt.

6. Många valmöjligheter

Även om en markvärmepump i sin renaste form är en ”enkel” sak – slangen grävs ner, kopplas till värmepumpen som sedan värmer upp ditt hus – så finns det många möjligheter att dimensionera markvärmen efter dina unika behov. Längden på slangen och värmepumpens effekt anpassas efter hur mycket boyta som ska värmas upp, och även var i landet du bor spelar roll.

7. Många garantier och löften

Eftersom företagen, både tillverkare och installatörer, kämpar hårt om kunderna har de också ofta fördelaktiga erbjudanden som säkerställer att du får snabb hjälp till en billig peng om något med markvärmepumpen skulle sluta fungera. Se till att väga in dessa erbjudanden även i offertfasen, och använd dem till din fördel.

8. Enklare att installera markvärme än bergvärme

Hitta en markvärmeinstallatörÄven om markvärme och bergvärme i grunden fungerar på samma sätt, till och med själva värmepumpen är ofta densamma för båda varianterna, så är markvärme-installationer i största allmänhet billigare. Även om kapaciteten att fånga upp värme är något klenare så är det betydligt enklare och billigare att gräva upp det översta marklagret än att borra ett djupt hål 100-150 meter ner i marken.

Mellan tummen och pekfingret så kostar en genomsnittlig jordvärmelösning ofta 10 – 30 % mindre att anlägga jämfört med bergvärme. Det innebär i reda pengar allt mellan 5 000 – 40 000 kr som du kan lägga på något roligare, samtidigt som din markvärmepump sänker de löpande kostnaderna för din uppvärmning.

9. Ny teknik ger nya möjligheter

Värmepumpsmarknaden står långt ifrån still och vi ser en ökning av mer avancerade värmepumpar där exempelvis mark- eller bergvärme kombineras med solceller för att på så sätt fånga upp både den lagrade solvärmen i marken och solens direkta strålar. Miljösmart och energieffektivt på samma gång.

ivt markvärmepump fördelar tips

Fördelarna med moderna markvärmepumpar är många.

Vi ser även hur årsverkningsgrad och rent allmän effektivitet för värmepumparna hela tiden pressas till att bli bättre och bättre. Hör alltid efter med värmepumpsfirman om vad de själva har ett erbjuda i termer av ny utrustning och teknik! Läs mer om olika leverantörer av markvärme.

10. Komfortkyla

Till sist vill vi påpeka en bonus som kommer väl till pass under riktigt varma sommardagar – komfortkyla. En markvärmepump kan, på samma sätt som den skapar värme, även svalka och luftkonditionera ditt hus på ett bra sätt. Det är dock inte något som alla pumpar klarar av, så om det är ett önskemål, se till att det finns med i din offertförfrågan från början.

Med ovanstående 10 fördelar tror vi gärna att du nu är övertygad om att markvärme är ett bra alternativ – för den som har rätt tomtyta för det. Vill du veta mer om markvärme? Läs vår guide Så funkar det . I Kostnader för markvärme tar vi upp mer om hur du räknar ut vad din installation kostar och vilka faktorer som mest påverkar priset.