Viktig information för dig som ska skaffa markvärme

Detta är vad du måste veta när du vill installera markvärme (jordvärme) på din tomt.

Att slarva med något av nedanstående tre steg kan leda till en kostsam och ineffektiv markvärmepump som i slutändan kostar mer än det smakar.

1. Anlita seriösa markvärmefirmor

Det finns idag många hundra installatörer av markvärme, bergvärme och andra värmepumpar över hela landet. De allra flesta är kompetenta och seriösa men som i alla branscher finns det aktörer som inte sköter sig.

Några enkla sätt att verifiera att de företag du har kontakt med är seriösa är att kolla upp deras organisationsnummer hos skatteverket för att se om de har F-skattesedel (alltså, att de är ett ”riktigt” företag). En annan klok idé är att fråga de installatörer du väljer mellan om kontaktinformation till några av deras tidigare kunder. De allra flesta kan erbjuda denna typ av referensinstallationer.

Varning när du installerar markvärme

Viktiga saker att tänka på när du skaffar markvärme.

Tips! Begär in offerter från den här kostnadsfria värmepumpstjänsten. Då får du prisförslag från upp till fem olika företag som installerar markvärmepumpar, och som är manuellt granskade och utvalda.

2. Har du alla tillstånd klara?

Se till att du har de rätta tillstånden som behövs för din markvärme. Exakt vad som krävs beror på vilken kommun du bor i och förutsättningarna på din tomt, bland annat avstånd till grannar med mera. Hör med kommunen och se till att ha allt på plats innan arbetet drar igång. En bra idé är att börja plocka in offerter. Samtidigt som du jämför dessa, se till att dra igång processen med alla tillstånd du kan tänkas behöva. Då slipper du onödig väntan när din installation väl ska börja.

Även installatörerna kan hjälpa dig med kunskap kring vad som krävs för att du ska få gräva för din markvärme och installera markvärmepumpen, men det är alltid du som äger tomten och fastigheten som är ansvarig. Kontakta din kommun om du vill veta mer!

3. Gräv inte för djupt i onödan

En fördel med markvärme vs. bergvärme är att du bara gräver ner den värmesamlande slingan ungefär en meter ner i marken. Vid en bergvärmeborrning borrar man istället över hundra meter ner i marken vilket kostar mycket mer än att bara gräva upp den yta du behöver för jordvärmen.

Väg alltid in denna faktor; även om en bergvärmepump ibland kan vara mer effektiv så kostar sannolikt markvärmen mindre och är därmed kanske mer kostnadseffektiv i slutändan. Du får pengarna tillbaka helt enkelt, och helst slantar över att göra roligare saker för. Här kan du läsa mer om vad markvärme kostar.