Thermia

Thermia har skapat värmepumpar för bland annat markvärme sedan 1970-talet och man är idag en av de största aktörerna på den svenska värmepumpsscenen.

Markvärme Thermia jorvärmepumpar

Detta säger Thermia om sina värmepumpar:

En värmepumpsinstallation är en investering för många år framöver. Den ska bara gå och gå och gå. Den är så driftsäker att de flesta seriösa tillverkare utöver garantin erbjuder flera års kostnadsfri trygghetsförsäkring.

Kostnadsexempel på värmepumpar från Thermia

Vi tittar närmare på en jordvärmepump från Thermia:

Diplomat Optimum G3 [länk] – En markvärmepump som finns med eller utan en inbyggd varmvattenberedare. Den finns i 6, 8, 10, 13 och 17 kW-varianter så antagligen finns det en modell för alla olika husstorlekar och behov.Den har en angiven CoP på mellan 4,5 och 5,0 (enkelt uttryckt så ger den 4-5 gånger så mycket som man stoppar in el i den).  Priset på denna pump varierar mycket beroende på vilken installatör du anlitar (läs mer om generellt tillvägagångssätt för att hitta rätt leverantör och installatör).

Thermia har ett brett utbud av produkter:

  • Bergvärmepumpar och jordvärmepumpar (som även fungerar för sjövärme).
  • luft/luft-värmepump och luft/vatten-värmepumpar.
  • varmvattenberedare –  fristående eller i kombination med villavärmepump & fastighetsvärmepumpar.
  • elpannor och elkassetter.

Med Thermia Online har de dessutom skapat ett system för att du ska kunna övervaka och styra din värmepump på distans från vilken dator, smartphone eller surfplatta som helst.
Länk: Thermia Online – öppnas i nytt fönster


Viktigt om ROT och markvärme

Thermia poängterar en viktig sak på sin hemsida när det gäller markvärme och reglerna för ROT-avdrag: du får göra avdrag för arbete (t.ex. grävning och läggning av jordvärmeslang) på din egen tomt, alltså mark som delar fastighetsbeteckning med ditt hus. Du får inte ROT-avdrag för markvärmeanläggning på någon annan markyta än din egen.

Mer om ekonomi och pristips i vår guide till kostnad för markvärme.