Leverantör av markvärmepumpar

Grävning i trädgård

Du kan hyra/köpa in grävutrustning  – eller anlita ett proffs. Välj den lösning som passar dig bäst! Tänk på att du kommer behöva gräva ungefär 200-400 kvadratmeter tomt för din jordvärme.

Det finns idag många leverantörer av markvärmepumpar och ännu fler installatörer av dessa. Leverantörerna/tillverkarna är exempelvis välkända företag som Bosch, Nibe, CTC och Mitsubishi (hoppa direkt till listan). Installatörerna kan däremot vara allt från större företag som ägs av leverantörerna eller små en- eller tvåmansfirmor som köper in värmepumpar efter behov och sköter installationen. Här tittar vi på vilka alternativ som finns när du vill hitta rätt markvärmepump till rätt pris. Missa heller inte prisguiden för markvärme/jordvärme.

Alternativ 1: Helhetslösning för jordvärme

De flesta väljer en helhetslösning där en värmepumpsinstallatör sköter hela processen. Ofta är den firma du anlitar lokalt baserad och kan din regions specifika förutsättningar vad gäller både utomhusklimat och jordmån. Både klimat och typ av mark är viktiga faktorer för att få en rätt dimensionerad markvärmepump så därför kan lokalförankringen vara viktig att ta hänsyn till.

Oavsett om du satsar på en liten eller stor aktör för din jordvärme så bör du börja med att kontakta några olika företag som utför markvärmeinstallationer i din trakt. Prata med dem, låt dem komma på ett besök för att göra en uträkning efter dina behov, och jämför sedan deras offerter. Be alltid om referenser också; är de seriösa så har de utfört lyckade installationer tidigare och ska kunna erbjuda en eller ett par sådana kunder som du kan kontakta.

Vill du hitta värmepumpsaktörer verksamma i din kommun kan du antingen söka själv via exempelvis Eniro eller en sökmotor, eller utnyttja en kostnadsfri offerttjänst. Markvarme.se samarbetar med Bergvärme-Info, där kan du enkelt få offerter från upp till fem lokala företag som sysslar med såväl jordvärme som bergvärme (läs gärna vår jämförelse mellan dessa två tekniker)

Alternativ 2: Köp din värmepump själv

Den som vill köpa sin egen värmepump kan givetvis göra det. Förutsatt att du kalkylerat fram vilken dimensionering (alltså hur kraftfull din värmepumpslösning bör vara) som krävs och har koll på hur markvärmepumpar fungerar så finns det inget som hindrar dig från att leta fram den pump du vill ha.

Bosch IVT CTC NIBE Mitsubishi ThermiaHär är en lista över ett antal av de större leverantörerna av värmepumpar i Sverige, klicka på respektive länk för att läsa mer:

Ett gott råd är att alltid höra med ett par värmepumpsinstallatörer på förhand för att säkerställa att de har kompetensen att koppla in den pump du till slut väljer.

Alternativ 3: Gör allt jobb själv

Det finns egentligen ingenting som direkt hindrar en privatperson från att sköta sin markvärmeinstallation själv ”från ax till limpa”. I korthet är det i så fall dessa moment som behöver utföras:

  1. Inköp av material (markvärmepump, kollektorslang, köldbärare, köldmedium, övrigt material för inkoppling av pumpen).
  2. Grävning av ca 200-400 kvadratmeter tomt, hyra/inköp av grävutrustning.
  3. Läggning av kollektorslang på ca 200-500 meter.
  4. Återställande av tomt.
  5. Inkoppling av värmepump, både med kollektorslingan och med husets värmedistributionssystem.

Momenten kan den kunniga utföra men vi vill höja ett varningens finger för att ge sig på dette själv om du inte är hundra procent säker på vad du gör. Konsekvenserna om något går fel kan bli att markvärmepumpen inte fungerar som den ska, eller i värsta fall, att frostskyddsvätskan rinner ut och skadar din tomt eller omgivningen! Är arbetet inte utfört av en fackman kan det vara så att dina försäkringar är verkningslösa. Kolla alltid upp med ditt försäkringsbolag  vad som gäller.

Var uppmärksam på särskild behörighet

Du kan även behöva behörighet för att handskas med vissa typer av köldmedium och vissa elarbeten. Du som fastighetsägare har ansvaret för att du eller den som installerar markvärmepumpen har lämpliga kvalifikationer.

Fördelen är att du genom att utföra arbetet själv kan spara in pengar på arbetskostnaden för installatören. Betänk dock att du idag med ROT-avdraget får dra av halva kostnaden för installationen upp till 50 000 kr i maximal skatterabatt. Detta kan göra det mer attraktivt att överväga att anlita en markvärmefirma.