COP – och varför det är ett viktigt värde

En markvärmepumps COP-värde, Coefficient Of Performance, är en av de viktigaste mätpunkterna för dess effektivitet. Därmed blir den också en avgörande variabel för att se hur mycket pengar du kan spara på att skaffa markvärme (mer här om fördelar med jordvärme).

Så räknas COP ut

COP, eller värmefaktor som det oftast heter på svenska, är en tämligen enkel uträkning på en avancerad process. Ska man förklara det på ett väldigt enkelt sätt så kan man säga så här:

markvärmepump jordvärme COP värmefaktor

COP är ett viktigt mättal när du skaffar värmepump.

 

en Värmepump med COP-faktor 4.5 – så räknas cop ut

I vårt exempel har vi alltså en värmepump jordvärme som kräver 1 kwh för att drivas. En värmepump som får 1 kilowattimme (kWh) el in och producerar motsvarande 5 kilowattimmar värme har en värmefaktor på 5. (COP-faktor 5).

Siffran måste inte vara ett heltal, en pump som ger 4.5 kWh ut på 1 kWh in har alltså en värmefaktor/COP på 4.5.

”Coefficient of Performance” är ett bra sätt att snabbt få en överblick över hur bra en markvärmepump eller annan värmepump är på att skapa värme. Denna faktor är inte det enda som spelar roll. Du bör  även ha koll på priset, och att din dimensionering i stort är rätt.

Lästips som ger dig bra koll hittar du på sidan ”Så fungerar markvärme”. Det är självklart bra att känna till andra tekniska aspekter, som värmepumpens beräknade livslängd, men COP är sannolikt den enskilt viktigaste faktorn du bör känna till.

Hitta en markvärmeinstallatör

Vad påverkar värmefaktorN?

Att bara rakt av ange COP innebär dock inte att den siffran gäller hela tiden. Nej, den COP som står i exempelvis en jordvärmepumps produktbeskrivning utgår oftast från en specifik marktemperatur (vanligtvis 0 grader, eller 7 grader celsius utetemperatur). Det viktigaste är att de pumpar du väljer mellan har samma mätskala för sin angivna värmefaktor, då kan du som konsument enklast se vilken som står sig bäst.

Det är också viktigt att du kollar upp årsvärmefaktor.

Årsvärmefaktor värmepump är det mått som visar värmepumpens effektivitet sett över ett helt år.  Årsvärmefaktor kan även benämnas som årsverkningsgrad.

COP för markvärme / jordvärme-pump

För en markvärmepump ligger COP oftast på 4,0 och uppåt. 4,5 bör anses som godkänt.

De bästa markvärmepumparna på marknaden idag ligger på 5,0 och uppåt. Du ska dock inte enbart fokusera på detta mått eftersom det bara är en av aspekterna på hur väl din värmepump levererar värme, även om det är en siffra som spelar roll. Det är A och O att hålla koll på att värmefaktorn som anges är beräknad för samma temperatur.

Kika igenom vår genomgång av leverantörer och installationsalternativ för mer om hur du börjar processen med att hitta rätt värmepump med – förhoppningsvis – så god COP som möjligt.

Vill du ha offert på jordvärme /markvärme så rekommenderar vi att ta in flera offerter på en gång.